Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8932 Pókaszepetk,
Zala u. 9.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Zala Takarékszövetkezet

74000236-10018761

Telefon:

+36 30 5205 968

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Hírek

Elárvult fiókák?

2017. május 9.

Áprilistól kezdődik a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentés érkezik hozzánk "megmentendő madarakról". Pedig a legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Az árvának gondolt madarak az esetek többségében nem maradtak magukra, a fiókák fészekelhagyása természetes folyamat. A szülők ilyenkor a fióka hívóhangját követve találják meg őket és folytatják az etetést. Lakott területeken legtöbbször rigófélék fiókáival - azon belül is kis fekete rigókkal - találkozhatunk.

Érdekesség, hogy Zalaegerszegen a sok idős fa és a nagyméretű parkok (meg persze a költésre ideális varjúfészkek) miatt sok erdei fülesbagoly fészkel. Így gyakran kapunk jelzést földön talált bagolyfiókákról is. A bagolyfiókák is röpképességük elérése előtt hagyják el a fészket és a fakoronában mászkálva várják élelmet hozó szüleiket - és néha bizony lepottyannak. Mivel nagyon ügyesen másznak, vissza tudnak kapaszkodni a fa koronájába - feltéve, ha nincsenek a fák ágai túl magasan vagy akad bokor a közelben. Sajnos manapság jellemző az alsó "zavaró" faágak eltávolítása és a nagyobb bokrok sem divatosak a parkokban, így gyakran nem képesek önerőből visszajutni a megfelelő magasságba.
Ezért a földön talált kisbaglyokat helyezzük egy közeli fa alsóbb ágaira, onnan már képesek lesznek visszatérni a fakoronába.

 

 

Kiemelt támogatóink

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR