Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8932 Pókaszepetk,
Zala u. 9.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Zala Takarékszövetkezet

74000236-10018761

Telefon:

+36 30 5205 968

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Aktuális

Jelentés a szúnyogfrontról

2017. július 21.

Darázsi Zsolt beszámolója

Szúnyogirtás-emberirtás!? Döntse el mindenki maga...

 

Előzmények:

2017. 07. 17-re bejelentett légi permetezés előtti este két fénycsapdával 21.30-23.00 között rovarokat fogtunk a Pókaszepetk Zala u. 9. alatti 2500 m2 területű bio (természetes gazdálkodású) kertben.

A telek a Zalától 160 m-re kezdődik, csak a vasút választja el a réttől. Egész délután és este szabad testfelületen vártuk a szúnyogok csípését, számolási szándékkal.

 

 

a helyszín

 

2017.07.18-án a falu minden utcáján végigment a gépkocsis permetező.

A permetezés előtt 4 m2 területű ponyvát terítettem le a kertben a fák alá az utca közelében.

A teljes irtás után szintén fénycsapdáztunk, ugyanazon a helyeken ugyanazokkal a feltételekkel.

 

 

az egyik fénycsapda

 

Eredmények:

A permetezés előtti első csapdázáskor a 1.5 óra alatt nem fogtunk szúnyogot!!!

Előtte délután és este nem tudtunk magunkra csábítani egyetlen szúnyogot sem!!!

A két fénycsapdában 2 db lepke 5 db légyféle, 1 bogár volt.

A telken a csapdázás útvonalán lévő 5 pókhálóban a vizsgált időszakban nem volt fogás!

Permetezés után a fénycsapdákban volt 5 db SZÚNYOG, 2 db lepke, 12 db kisméretű légyféle.

A ponyván a permetezések után (4 m2) 255 db kabóca és 1 db légy  volt elhullva.

A kerti út mentén az est folyamán a földön több helyen lehetett hallani a döglődő legyek jellegzetes haláltusáját.

 

Megjegyzés-gondolatok-kérdések:

Miért van erre szükség? Kinek éri meg? Meddig tűrjük?

Tipikus eset, mikor az egyén hangja, vagy egyéneké, nem éri el azt a szintet (mert nem érheti), hogy a bürokrácia (nevezzük így finoman és mindenki arra gondol amire akar) ingerküszöbét, fülét elérje.

Az első évben az egyik falumbeli riasztotta a rendőrség ügyeletét, hogy engedély nélkül alacsonyan szálló repülőgép veszélyezteti a templomtornyot. Persze tudta miről van szó, de próbálkozott. Két nap múlva megkapta a választ: van engedélye.

Az akció eleve központilag elrendelendő és végrehajtandó! Még akkor is ha nincs szúnyog, mert a helyszíni felmérők azt jelentik van! Kérnék jegyzőkönyvet, ha lenne kitől.

Elvileg az önkormányzat lemondhatja az irtást. Melyik polgármestert érdekli ez a fontos teendői mellett? Netán érdekli, bevállalja-e, hogy a szavazói "lenyomják", őket ne csípesse a szúnyogokkal (akkor se ha nincs)?

Mert a jó birkanyáj megy a kolomp után és nem érdekli a valóság. A falusinak is jár a városi kényelem. Nézzük az utcán a gyerekkel a szép repülőt felettünk, örömködjünk együtt. Ragyogó arcunkat tartsuk a jól megérdemelt permet felé. Hűsít ebben a melegben.

A kertre, madarakra, a természetre gyakorolt „áldásos” hatásról majd máshol, máskor, azt már minden arra fogékony ember tudja, a többieknek meg úgyis mindegy.

 

Darázsi Zsolt

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyümölcsész kutatás-fejlesztés konferencia

2017. március 6.

Beszámoló

Február 18-19-én gyümölcsész konferenciát szervezett az alapítvány Botfán, az Erdődy-Hüvös-kastélyban. Az ország több pontjáról érkeztek szakemberek, akik a hagyományos gyümölcsfajták és a gyümölcsészet terén elért eredmények fejlesztésére kutatási programok tervezését tartják szükségesnek. Vitaindítóként Prof. Dr Kocsis László kutató ismertette a kutatók és a kutatások jelenlegi helyzetét az országban. a továbbiakban összegyűjtötték azokat a területeket és témákat,- több mint százat- amivel foglalkozni kellene a jövőben.

 Legfontosabbak közé sorolták a talajvizsgálatokat, a gyümölcsök beltartalmának vizsgálatát, az intenzív termesztés és a gyümölcsészet összehasonlító elemzését. A kutatók részéről van érdeklődés a témák iránt, ha megfelelő forrás is társul hozzá. A munka több szekcióban folytatódik ebben az évben.

 

 

"B" típusú deszkaodú építése cinegeféléknek

Itt az ideje a madárodúk készítésének és kihelyezésének. Kellemes téli műhelyfoglalkozás. A filmen a legáltalánosabban elterjedt "B" típusú deszkaodú elkészítésének módját mutatjuk be. 25mm vastag, 15 cm széles deszkából készül. Lenolaj kencével van kezelve, de mindenféle használt háztartási zsiradék is megteszi. Az alját az esetleges belső páralecsapódás elvezetése miatt fúrtuk ki. A belső felületen a deszka nincs lecsiszolva, hogy a madarak könnyebben tudjanak ki-be közlekedni. A csavarozással meg lehet akadályozni a deszka repedését, nedves anyagból azért ne dolgozzunk. A kihelyezéskor ügyeljünk a közel déli tájolásra és az uralkodó szélirányra. Ez az odútípus cinegeféléknek és verebeknek készül 32 vagy 35 mm-es röpnyílással. Körülbelül 2 m magasra akasszuk fel.

A film elérhetősége:

 

Felhívás!

2016. május 5.

Legyen a te kerted is „Emberbarát gyümölcsöskert”!

Ha egy olyan kertben gondolkodsz, ami a családod számára otthont nyújt és a természetszerű gazdálkodásnak köszönhetően nyugodt, megelégedett életet és tartós megélhetést biztosít, akkor csatlakozz „mozgalmunkhoz”! Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy tudatosan döntesz arról, milyen elvek szerint alakítod környezetedet, milyen módszerekkel gazdagítod kertedet és természetesen ennek megfelelően cselekszel.

Ha ezt az utat választod, segítségedre lehet a következő állapotfelmérő lap, akárhol tartasz ezen az úton: Gyümölcsösök - hol tartunk?

 

1 / 8 oldal

<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 Következő > Utolsó >>

Kiemelt támogatóink

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR