Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Takarékbank Zrt.

74000236-10018761

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Aktuális

Családi nap a gyümölcsészet körül

2016. április 7.

Április 2-án, egy igazán szép tavaszi délutánon várta a Hegypásztor Kör az érdeklődőket a szőlőhegyi pincéknél. Kovács István az oszkói szőlőhegyen lévő Tündérkert célját és szerepét mutatta be, majd Darázsi Zsolt az alkalmazkodó gyümölcsészet alapjait ismertette.


Minden korosztály képviseltette magát és számos érdekes programban vehettek részt. A gyermekeket játékos feladatok –gyümölcsös kirakó, tavaszi virághajtogatás, vagy mozgásos játékok várták, de nagyon örültek a lekvár, aszalt alma és kompót kóstolónak is. A gyümölcsből készült terményeket a rendezvényt látogatók hozták, a felhívás alapján. Egyben a vasvári iskolások öko-iskolai bemutatót is tartottak tanáraik segítségével, míg a győrvári iskolások a biciklitúrájuk keretében vettek részt a programon. A Tündérkertben elültetett fák gondnokai is ekkor találkoztak és végezték el tavaszi feladataikat a gyümölcsfácskáik körül. Ehhez szakmai segítséget kaphattak Darázsi Zsolttól, aki a szelíd metszés módszerét mutatta meg.

 

Tündérkerti faültetés – együtt a család


Többen is érkeztek a megye távolabbi részéről, sőt más megyékből is. Elsősorban a gyümölcsfák oltása, metszése keltette fel a figyelmüket, többen is foglalkoznak a régebbi fajtákkal, így a kérdések is ezekre vonatkoztak.

 


Az új ültetőknek is lehetőségük volt egy kis fácskát a Tündérkertben elültetni. Idén 10 fácskával gyarapodott „kertünk”, a szőlőhegyi terület

 


Az oltás titkai


Majd egy szőlőhegyi gazda gondosan tárolt, a hegyben szedett régi fajták oltóvesszőiből gyümölcsoltást is tartott Darázsi Zsolt, melyet nagy érdeklődéssel figyeltek sokan, és szakmai tapasztalatcserére is volt mód. Ez a varázslat mindig sokakat megfog, ahogy a korábbi években is tapasztalhattuk.

 

Szakácsművészet természetes alapanyagokból, a természetben


A program során vegán ételkészítést is tanulhattak a zöldségételek kedvelői, melyben megtapasztalhatták, hogy hogyan lehet egyszerűen és gyorsan „zöld” ételeket készíteni, melyek lehetőleg helyben beszerezhető alapanyagokból állnak, finomak és egészségesek is.

 

A végeredményt meg is kóstolhatta mindenki


A nap során folyamatosan gyümölcsfa fajták bemutatója zajlott, valamint helyi termelők is érkeztek a szőlőhegyre.

 


Gyógynövényekből készült teát is lehetett kóstolni, miközben tanácsokat kaphattunk egészségünk megőrzéséhez

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR