Videó ajánló

Székhely:

8984 Gombosszeg,
Petőfi u. 1.

Levelezési cím:

8932 Pókaszepetk,
Zala u. 9.

Adószám:

18967339-1-20

Bankszámla:

Zala Takarékszövetkezet

74000236-10018761

Telefon:

+36 30 5205 968

e-mail:

gocsejta@gmail.com

web:

www.gocsejta.hu

Aktuális

Tolna megyei körkép

2016. április 8.

Már 2007 óta foglalkozunk gyakorlatban az Alkalmazkodó Gyümölcsészet megvalósításával, és kerestük a fejlődésünkre alkalmas lehetőségeket, így ez a programcsomag számunkra egy nagy lehetőség volt. A pályázat összhangban volt felépítését, tartalmát és időzítését tekintve is saját céljainkkal. Remekül volt felépítve a célok eléréséhez, és találtunk a környezetünkben olyan civil szervezeteket, akik - mint mentorált szervezet – bekapcsolódtak a munkálatokba. A gyümölcsész-napot Nagyszékelyben rendeztük meg a Két-Torony Faluegylet által biztosított háttérrel, a tanfolyamot, oltónapot és magbörzét pedig a Kisszékelyi Kulturális Egyesülettel karöltve Kisszékelyben bonyolítottuk le. Szeretném kiemelni Horváth Andrást, Kisszékely alpolgármesterét, aki fontos szakmai és emberi értékeket képviselve segítette végig munkánkat. A Kisszékelyi Önkormányzat nagy lehetőségként tekintett a programsorozatra hosszútávú terveikhez alkalmazkodó szemlélete, a helyben megszerezhető fenntartható tudásbázis és az ide vonzott résztvevők, mint potenciális helykeresők révén egyaránt. Egy közmunkást beregisztráltak tanfolyamunkra, akire az önkormányzati gyümölcsös gondozását szeretnék rábízni. Ha ideje engedte, a polgármester-asszony, Pajor Ágnes is megtisztelte előadásainkat.

A közel 100 főt még szakadó esőben is csábító Gyümölcsész nap, a 30 fős tanfolyam és a több mint 60 főt megmozgató oltónap és magbörze, illetve a programok utáni visszajelzések megerősítette bennünk a reményt, hogy kialakulhat a környezetünkben egy Gyümölcsész csapat. A folytatásra való igény sok résztvevő felől érkezett, így megszületett a Tolna megyei gyümölcsészháló levelezőlista, mely segíthet a kapcsolatok hatékony fenntartásában, információk terjesztésében, új érdeklődők bekapcsolódásában.

Jó volt belelátni egy ilyen volumenű projekt szervezésébe, és saját erőnkkel hozzátenni, színesíteni, gazdagítani, tudva azt, hogy fenntartható célokat szolgálunk vele. Ebben a pár hónapban rengeteget fejlődtünk szakmailag, gyakorlatot szereztünk különböző célú, felépítésű programok szervezésében, előadások megtartásában, kommunikációban, informatikai eszközök alkalmazásában stb. Sok új emberrel ismerkedtünk meg, meghatározó kapcsolatok jöttek létre és mélyültek el. Az új információk inspirálóak voltak, új utakat jelöltek ki számunkra.

Próbáltuk programjainkat családiasra szervezni, hogy ne csak felnőtteknek szóló szakmai alkalmak legyenek. Ezeken felül a helyi óvodás és alsó tagozatos korosztályt megcélozva teszünk időnként kísérletet a játékos szemléletformálásra. Ezt a közösségépítés szempontjából is kulcs fontosságúnak érezzük!

Közvetlenül érinti meg az embereket az élmény, amikor megmutatjuk életterünket. Megérezhetik a különbséget, mennyire más ez a rendszer a mai, átlagos életmódhoz képest. A gyermekek számára is sokkal izgalmasabb megfogni, megkóstolni, mint feladatként megoldani az iskolapadban ülve. Ezért izgatottan várjuk az idei Föld napját, mert most az eddig csupán felnőtteknek szóló kertbemutatás mellett a gyermekek környezeti nevelésére irányuló délutáni játéksorozat első alkalommal várja az érdeklődő családokat. Hosszú távon is szeretnénk ebbe az irányba lépéseket tenni, akár eljuttatni idővel egy gyümölcsész nyári életmódtábor szervezéséig a folyamatot.
A tavalyi programkínálatunkon is érezhető a pályázat lendítő hatása. A tervek szerint évszakonként egy gyümölcsész szakmai napot mindenképpen próbálunk megszervezni a kisszékelyi csapat segítségével. A tervek szerint ezek a tanfolyam elméleti anyagára ráépíthető gyakorlati tapasztalatcserék, oktatások, illetve közösségépítő összejövetelek lesznek.

Az eddigi programokról élménybeszámolóinkat és várható programjaink hirdetését is megtalálják az olvasók blogunkon, melynek címe: www.aldottmenedek.blogger.hu

 


Bócsó Renáta
Áldott Menedék
Nagyszékely

Kiemelt támogatóink

Támogassa alapítványunkat!

 

Gyümölcsész Hírmondó 4-5. szám

A facebookon is jelen vagyunk :)

| + - | RTL - LTR